با اینکه تا به حال دلیل مشخصی برای به وجود آمدن بیماری کیست مویی یا سینوس پیلونیدال یافت نشده است، ولی براساس تجربیات پزشکان دلیل آن را عوامل اکتسابی و تلفیقی از تغییرات هورمونی بعد از بلوغ، رشد مو و اصطکاک ناشی از البسه در زمان زیاد می پندارند.
هورمونهای جنسی برای نخستین بار در سن بلوغ شروع به تولید می کنند که با هدف قرار دادن غدد سباسه احتمال دارد شروعی برای بیماری پیلونیدال باشد. از سوی دیگر مسائل دیگری که سبب انجام این فرآیند می گردد، بدین شکل است که موهای در حال رشد در آن نقطه را وادار به رشد در زیر پوست میکنند. طبیعت بدن بدین شکل است که موهای زیر پوستی را به عنوان یک جسم خارجی می پندارد و در برابر آن یک پاسخ ایمنی نسبت می دهد. این واکنش ایمنی ممکن است به صورت کیست در نواحی موها واکنش دهد. و در نتیجه پوست تحریک شده متورم، قرمز و همراه با دردخواهد بود.
عواملی که باعث بیماری سینوس پیلونیدال می شود با برخورداری ار این عوامل تشدید پیدا خواهد کرد:
- داشتن شغل های کم تحرک
- وزن بالا
- عوامل ژنتیکی
- سابقه ضربه به نواحب پایین کمری مانند نشیمنگاه
- سن: این بیماری می تواند در هر سنی بروز پیدا کند اما در بین بزرگسالان جوان از سن ۱۵ تا ۴۰ سال متداول تر است.
- جنس مذکر
- استفاده از البسه تنگ
- عدم بهداشت فردی ضعیف: با رعایت نکردن بهداشت سبب آلودگی پوستی و عفونت شده و در نتیجه کیست مویی به وجود می آید.
دلیل ابتلا به کیست مویی هر چه که باشد، در نهایت منجر به این می شود یک مو زیر پوست گیر می کند و در پی آن التهاب و تحریک بافتی به وجود می آید و اگر هم آلوده باشد چرک می کند و شرایط سختی را برای بیمار به وجود می آورد.
راه و روش های درمان کیست مویی
درمان قطعی بیماری کیست مویی جراحی می باشد و تا وقتی که این که کیست دارا باشید این بیماری به دفعات عود خواهد کرد که ھمراه با ترشح چرک و درد می باشد. در نتیجه درمان داروئی روش موثری در درمان سینوس موئی نمی باشد.
تنها راهی که در خصوص درمان کیست مویی پاسخگو است جراحی می باشد که در روش های سنتی با برداشتن این توده به شکل گسترده انجام می شود و باعث ایجاد یک حفره بزرگ می گردد که تقریبا 2 ماه زمان می برد تا حفره پر و بسته شود. در بعضی موارد برای بستن این حفره نیاز به روش های جراحی پلاستیک وسیع است. خوشبختانه امروزه با لیزر درمانی جراحی بسیار راحت تر و بی درد سر تر از قبل شده است.
زمان مراجعه به دکتر متخصص و مراقبت های پزشکی جهت درمان کیست مویی
اغلب بیماران زمانی به پزشک مراجعه می کنند که مو وارد بدن شده و باعث یک عفونت موضعی شده باشد. در چنین شرایطی به تدریج کیست به صورت یک آبسه در آمده و منجر به درد و توده پشت می گردد. بیماران برای درمان کیست مویی می توانند برای مشاوره و جراحی به بهترین پزشک اقدام نموده تا سلامتی خود را به دست آورند.
بعد از انجام جراحی و برش، درناژ یا برداشتن، زخم باید با آلژینات پانسمان شود. البته در زمان بهبود، زخم میتواند با یک پانسمان فومی که در محل مناسب قرار داده شده و پانسمان دیگری روی آن، مراقبت شود. پانسمان فومی با باز نگه داشتن زخم، از بسته شدن زود هنگام لبههای زخم جلوگیری میکند. برای کمک به انقباض زخم، هر دو هفته یک بار استنت جدید لازم است. در صورتی که علائمی از عفونت مشاهده شود، نباید از استنت استفاده کرد. در هر معاینه، باید موها و هر نوع ماده خارجی از زخم بیرون آورده شود و با اصلاح هفتگی، باید از رشد مو در این ناحیه جلوگیری کرد.
منبع: کلینیک مهنا
- ۹۷/۱۰/۲۴